Ανακαλύψτε την ιστορία του Χριστιανισμού. Δείτε αυτά τα πέντε μοναστήρια στη Χαλκιδική τα οποία βρίσκονται έξω από το Άγιο Όρος.
Ανακαλύψτε την ιστορία και την ομορφιά του Χριστιανισμού ενώ ταξιδεύετε στην Ελλάδα. Δείτε αυτά τα πέντε θεαματικά μοναστήρια στη Χαλκιδική τα οποία βρίσκονται έξω από το Άγιο Όρος.
Η Ουρανούπολη βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα μεταξύ του Αγίου Όρους και της υπόλοιπης Χαλκιδικής. Αναμφίβολα, το Άγιον Όρος είναι ένα ιδιαίτερο μέρος για επίσκεψη. Σε τελική ανάλυση, είναι ένα από τα ιερά εδάφη για τον Χριστιανισμό.
Ωστόσο, η πρόσβαση στο Άγιο Όρος δεν είναι εύκολη για όλους.
Έτσι, αν θέλετε ακόμα να επισκεφθείτε κάποια μοναστήρια, εδώ είναι μια λίστα με τα κορυφαία 5 μοναστήρια στη Χαλκιδική έξω από το Άγιο Όρος.
1. Μοναστήρι Ζωγράφου, Δυτική Χαλκιδική
Το μοναστήρι βρίσκεται στο χωριό Ζωγράφου στη Δυτική Χαλκιδική, λίγο πριν από την έναρξη της χερσονήσου της Κασσάνδρας. Χρονολογείται στη βυζαντινή εποχή από τον πύργο του. Μερικά από τα διατηρητέα κτίριά του είναι του 14ου αιώνα.
2. Μονή Ευαγγελισμού Θεοτόκου στην Ορμύλια, Σιθωνία
Απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από το χωριό Ορμύλια και είναι γυναικείο μοναστήρι. Είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και φιλοξενεί πάνω από 120 μοναχές διαφόρων εθνικοτήτων. Οι περισσότερες μοναχές είναι μορφωμένες γυναίκες και ερευνητές. Το 1996, ίδρυσαν το Κέντρο Διάγνωσης Τέχνης για να μελετήσουν και να ερευνήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία.
3. Μοναστήρι του Αγίου Προδρόμου στη Μεταμόρφωση, Σιθωνία
Είναι ένα σχετικά νέο μοναστήρι από τότε που ιδρύθηκε το 1975. Ωστόσο, τα κτίριά του κάποτε ανήκαν στο παλιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου. Σήμερα ζουν στο μοναστήρι 50 μοναχές και είναι περίπου 2 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Μεταμόρφωση.
4. Μετόχι στην Ιερισσό, Ανατολική Ακτή
Ανήκει στη Μονή Χιλιανδρίου και βρίσκεται κοντά στην Ιερισσό, μετά τη γέφυρα του Κοκκινολάκου. Πρόκειται για ένα μικρό βυζαντινό εκκλησάκι στην κορυφή ενός ψηλού βράχου. Περιβάλλεται από άλλα κτίρια, όπως κελιά, εργαστήρια, μια τεχνητή λίμνη με ψάρια και ένα υπαίθριο αίθριο επισκεπτών. Το μοναστήρι κατοικείται από μοναχούς που καλωσορίζουν τους επισκέπτες κάθε μέρα.
5. Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας Φαρμακολύτριας
Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα από τον Άγιο Θεονά, ο οποίος αργότερα έγινε Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, το μοναστήρι καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε από το μηδέν το 1830.
Σήμερα ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης