Πως ντύνονται οι μοναχοί σε όλο τον κόσμο

Monks attire around the world

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι φοράνε μοναχοί διαφορετικών θρησκειών; Ή ακόμα τι σημαίνουν οι ρόμπες τους; Αν ναι, δείτε την ενδυμασία των μοναχών

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι φοράνε μοναχοί διαφορετικών θρησκειών; Ή ακόμα τι σημαίνουν οι ρόμπες τους; Αν ναι, δείτε την ενδυμασία των μοναχών σε όλο τον κόσμο εδώ. Η θρησκεία για πολλά έθνη σε αυτόν τον κόσμο είναι ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού, του τρόπου ζωής και των παραδόσεων τους.

Η Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο μια ορθόδοξη χριστιανική χώρα και σε όλη τη χώρα μπορείτε να βρείτε πολλά παρεκκλήσια, εκκλησίες, καθεδρικούς ναούς και μοναστήρια.

Η μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα στην Ελλάδα είναι το Άγιο Όρος ή αλλιώς το Περιβόλι της Παναγιάς. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ τι φοράνε οι μοναχοί ή γιατί φορούν συγκεκριμένα τα συγκεκριμένα ρούχα;

Λοιπόν, ας δούμε τα ρούχα τους.

Ελληνορθόδοξοι μοναχοί και μοναχές:

Παραδοσιακά, οι μοναχοί φορούν ένα απλό μαύρο καλιμαύκιον, ένα άκαμπτο κυλινδρικό κάλυμμα κεφαλής, παρόμοιο με καπέλο μαγειρικής αλλά χωρίς γείσο.

Συνήθως το καλιμαύκιον καλύπτεται έπειτα από μαύρο πέπλο, αλλά οι χειροτονημένοι κληρικοί φορούν ένα καλιμαύκιον με πεπλατυσμένο κωνικό χείλος στην κορυφή. Οι μοναστικοί διάκονοι αφαιρούν το πέπλο όταν φορούν τις λειτουργίες, αλλά οι μοναστικοί ιερείς δεν το κάνουν. Οι μοναχές από την άλλη συνήθως δεν φορούν καλλιμαύκιον, αλλά απλώς το πέπλο.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποια άλλη θρησκευτική ενδυμασία:

Βουδιστές μοναχοί και μοναχές :

Υπάρχουν συνήθως τρία στοιχεία για τη ρόμπα: ένα εσωτερικό ρούχο ή ύφασμα μέσης, μια επάνω ρόμπα και μια εξωτερική ρόμπα. Οι βουδίστριες μοναχές φορούν συνήθως γιλέκο και πανί μπάνιου.

Σύμφωνα με ορισμένους βουδιστές κληρικούς, οι ρόμπες δημιουργούν μια «ομοιομορφία προθέσεων» ορατή με την πρώτη ματιά. Αν και τα χρώματα αυτών των ενδυμάτων ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή, τα προηγούμενα ενδύματα που φορούσαν οι βουδιστές μοναχοί ήταν πιθανότατα ένα κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα.

Καθολικοί ιερείς :

Παραδοσιακά φορούσαν ράσο, ή μακρύ ιμάτιο, αν και οι σύγχρονοι κληρικοί συχνά φορούν απλά μαύρα κοστούμια και ρωμαϊκό γιακά έξω από τις λειτουργικές λειτουργίες. Πολλοί ιερείς φορούν επίσης ένα κληρικό γιακά, μια στενή, συχνά λευκή ταινία που συνδέεται με το πουκάμισο του κληρικού.

Αυτό μπορεί να φορεθεί με πουκάμισο με γιακά ή πουκάμισο με λαιμόκοψη.

Ορθόδοξος Εβραίος :

Οι γυναίκες ενθαρρύνονται να καλύπτουν τα μαλλιά τους και να φορούν φούστες κάτω από τα γόνατά τους ως ένδειξη σεμνότητας. Οι Ορθόδοξοι άνδρες φορούν συνήθως μακριά μαύρα ενδύματα για να υποδηλώνουν «έλλειψη ενδιαφέροντος για το χρώμα και άλλες επιταγές της μόδας, και έτσι βοηθά να κρατηθούν οι προτεραιότητες ευθείες», σύμφωνα με τις οδηγίες του Chabad.

Οι Ορθόδοξοι άντρες φορούν επίσης κιπά, τάλλι ή σάλι και τζιτζίτ, τα οποία είναι κορδόνια δεμένα με συγκεκριμένο σχέδιο που πέφτουν από τις τέσσερις γωνίες του τάλλιτ.

Σιχ :

Τα πνευματικά ρούχα των Σιχ, περιλαμβάνουν ένα τουρμπάνι, σεμνή ενδυμασία και τα πέντε αντικείμενα πίστης. Το τουρμπάνι, ή νταστάρ, λειτουργεί ως σύμβολο ευσέβειας και αφοσίωσης, σύμφωνα με τον συνασπισμό των Σιχ.

Οι Σιχ αφήνουν συχνά τα μαλλιά τους χωρίς κούρεμα όπως έκαναν οι ιδρυτές της πίστης των Σιχ και σύμφωνα με τις θρησκευτικές απαιτήσεις.

Related articles

Monasteries to Visit in Halkidiki outside of Mount Athos

Μοναστήρια για επίσκεψη στη Χαλκιδική έξω από το Άγιον Όρος

Ανακαλύψτε την ιστορία του Χριστιανισμού. Δείτε αυτά τα πέντε μοναστήρια στη Χαλκιδική τα οποία βρίσκονται έξω από το Άγιο Όρος.

Learn More

Διακοπές στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής

Καλώς ήλθατε στην Ουρανούπολη, ένα όμορφο χωριό στη Βόρεια Ελλάδα. Θα την βρείτε στην τρίτη χερσόνησο της Χαλκιδικής.

Learn More

Τα 5 μοναστήρια για να δείτε σε μια κρουαζιέρα

Το Άγιον Όρος είναι ένας από τους πιο ιερούς προορισμούς στην Ευρώπη. Βρίσκεται στη ανατολική Χαλκιδική στη βόρεια Ελλάδα

Learn More